• Schorvoort 014 42 76 68   Smiskensstraat 014 41 33 13
 

Kinesitherapie

Kinesitherapie is het gebruiken van beweging op een therapeutische manier, dit om functieproblemen van het bewegingsapparaat te verhelpen. Technieken die hierbij gebruikt worden: gewrichtsmobilisaties, musculaire technieken, oefentherapie, houdingscorrecties,… Hierbij kan jouw kinesitherapeut ook helpen om inzicht te krijgen in de problematiek om zo tot een oplossing te komen voor uw klachten.

Kinesitherapie kan aangewezen zijn bij klachten als lage rugpijn, nekpijn, spierpijn en/of gewrichtspijn. Ook na operatieve ingrepen of immobilisatie (vb na dragen van een gipsverband) kan jouw kinesitherapeut je bijstaan om bewegingsbeperkingen te verhelpen, belasting op te bouwen en spieren weer op te trainen.

Een kinesitherapeut kan ook preventief werken. Door bijvoorbeeld na een blessure of probleem te gaan zoeken naar oorzakelijke factoren en deze aan te pakken, kan herval of verergering van de klachten voorkomen worden. Door een patiënt te screenen kunnen problemen zelfs voorkomen worden vooraleer ze zich voordoen.

 

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie. De manueel therapeut is opgeleid om verbanden te leggen tussen verschillende lichaamsregio's en structuren. Hij is gespecialiseerd in de analyse en behandeling van klachten van het bewegingsapparaat. Met name de wervelkolom, gewrichten in bovenste- en onderste lidmaat en hun samenwerking met spieren, ligamenten en neurologische structuren.

Behandelingstechnieken zijn in veel gevallen vergelijkbaar met deze van de kinesitherapeut. Wanneer je klachten gerelateerd zijn aan een bewegingsbeperking of 'blokkage' in een gewricht, kan de manueel therapeut ook voor een manipulatie kiezen.

Een manipulatie is een korte, snelle impuls op een gewricht, welke gericht is op het herstellen van de functionaliteit van dit gewricht. Vaak gaat dit gepaard met een knappend geluid (waardoor dit ook wel eens 'kraken' wordt genoemd). De meeste patiënten ervaren de techniek niet als pijnlijk, hoogstens wat als ongewoon. Na een geslaagde manipulatie ontstaat vaak snelle afname van pijn en een betere beweeglijkheid.

Hoewel deze techniek de manueel therapeut in zekere zin dus onderscheidt, kunnen we hem niet herleiden tot 'kraker'. Het is een uitbreiding van zijn arsenaal aan technieken, wat hem meer behandelmogelijkheden geeft.

 

Respiratoire kinesitherapie

Respiratoire kinesitherapie of ademhalingskine richt zich op patiënten met ademhalingsproblemen. Deze kunnen van zowel obstructieve als restrictieve aard zijn, zoals:

 • Mucoviscidose
 • Bronchieëctasieën
 • Primaire Cilliaire Dyskinesie
 • COPD
 • Bronchitis

Ademhalingskinesitherapie kan ook aangewezen zijn bij hyperventilatie of ter relaxatie.

Technieken die hierbij gebruikt kunnen worden zijn:

 • Het aanleren van een correcte en functionele ademhaling.
 • Reinigen van de luchtwegen(autogene drainage)
 • Gebruik van ademhalingstoestellen (PEP, flutter, aerosol, …)
 • Relaxatie
 • Mobilisatie
 • Algemene conditie/krachttraining
 

Sportkinesitherapie

Een goede trainingsopbouw, preventie (-oefeningen), voorlichting en advies maken een atleet sterker en zijn belangrijke bouwstenen om blessures te voorkomen.

Wanneer je toch met een blessure wordt geconfronteerd, is het van belang om je bij het herstel goed te laten begeleiden. Een niet of slecht herstelde blessure kan een langere revalidatie, herval of nieuwe blessures tot gevolg hebben. 

Wij als Kineteam staan voor je klaar om je te helpen in het genezingsproces, een planning op te maken voor het verloop van de revalidatie en je te begeleiden in de return to sport.

In een eerste fase zorgen we dat je zo snel mogelijk opnieuw pijnvrij kan bewegen en je lichaam oefenklaar is. We behandelen waar nodig en trainen je lichaam en de geblesseerde regio weer op, zodat je opnieuw normaal kan functioneren.

Vervolgens gaan we de belasting verhogen, zodat de belastbaarheid van je lichaam toeneemt en er opnieuw kracht, mobiliteit en snelheid opgebouwd kan worden.

In de sportspecifieke fase tenslotte, focussen we op de bewegingspatronen en specifieke vereisten van de door jou beoefende sport.

Deze individuele, gefaseerde en sportspecifieke aanpak zal voor de gemotiveerde atleet leiden tot een veilige en sterkere terugkeer naar zijn of haar sport.

 

Pre- en postnatale kinesitherapie

Bent u zwanger? Proficiat! Wij staan alvast paraat om u te begeleiden tijdens deze speciale periode.

Tijdens uw zwangerschap kan u prenatale kinesitherapie volgen om u voor te bereiden op de bevalling (ademhalingsoefeningen, houdingen om uw weeën op te vangen, perstechniek). Gedurende uw zwangerschap kan u eveneens te maken krijgen met zwangerschapskwaaltjes zoals rugpijn, zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn, bandenpijn, rugklachten,… Door houdingsaanpassingen, massage, mobilisatie en oefeningen trachten wij deze klachten voor u te verlichten.

Na de bevalling kan u postnatale kinesitherapie volgen om met oefeningen uw bekkenbodemspieren weer op te trainen alsook uw algemene conditie weer op peil te brengen.  Door het volgen van postnatale kinesitherapie kan u de kans op incontinentie verminderen en orgaanverzakkingen op lange termijn vermijden.

 

Dry needling

Dry needling is een behandelmethode in de kinesitherapie die wordt ingezet om triggerpoints in pijnlijke of gespannen spieren te behandelen. Tijdens de sessies wordt gebruik gemaakt van een dunne acupunctuurnaald om de spier aan te prikken.

Hoewel dry needling net als acupunctuur gebruik maakt van naalden, zijn er toch enkele belangrijke verschillen. Bij acupunctuur worden meerdere naalden in je huid geplaatst om de energie van je lichaam te beïnvloeden. Bij dry needling wordt één naald gebruikt om een specifieke spier aan te prikken en hiervan de tonus (spanning) te verlagen.

Triggerpoints of spierverhardingen kunnen o.a. ontstaan door stress, overbelasting of trauma. Ze veroorzaken niet alleen spierpijn, maar kunnen ook aan de oorzaak liggen van pijn of klachten op andere plaatsen in het lichaam (vb hoofdpijn, door triggerpunten in de nek- of kaakspieren).

Vanuit zijn onderzoek kan je kinesitherapeut triggerpoints die mogelijk aan de oorzaak van je klachten liggen bepalen. Door één of meerdere spieren aan te prikken, wordt de opgebouwde spanning hierin ontladen en kan de spier opnieuw ontspannen.

Hoewel dry needling eng kan lijken, is het prikken zelf meestal niet pijnlijk. De steriele naaldjes die worden gebruikt zijn heel dun en gaan vlot door de huid. Wanneer het triggerpoint aangeprikt wordt, kan je een kort schokje of een samentrekking van de spier voelen. Dat is normaal en niet schadelijk. Daarna zal de spier zich ontspannen.

Na de behandeling kunnen je spieren stram of pijnlijk aanvoelen. Dit is vooral het geval tijdens de eerste uren na de behandelsessie. Na een goede nachtrust is dit meestal al een stuk beter, voldoende drinken, lichtjes rekken of warmte kan ook helpen.

Mogelijke indicaties voor dry needling zijn: spierklachten, pijnklachten, hoofdpijn, tintelingen in armen of benen, duizeligheid, tenniselleboog,…

 

Voetproblemen/Barefoot Training Specialist

Onze voeten zijn ons enige contactpunt met de grond tijdens staan, stappen en bewegen. Ze verwerken hoge krachten en spelen een cruciale rol in de manier waarop ons lichaam reageert tijdens beweging.

Stabiliteit van ons lichaam wordt opgebouwd vanop de grond via wat we noemen ‘foot to core sequencing’. Dit betekent dat we de via onze voeten op een reflexmatige manier krachten kunnen doorgeven aan de rest van ons lichaam. Als we deze reflexen op een juiste manier gebruiken, gaan we stabieler en efficiënter bewegen.

De Barefoot Training Specialist bezit een bijzondere kennis van de anatomie en biomechanica van de voet en enkel en hun interactie met de rest van het lichaam. Hij heeft de tools om de voet structureel en functioneel te evalueren en gebruikt evidence-based technieken om functie te herwinnen, kracht op te bouwen en bewegingsefficiëntie te verbeteren.

Analyse van de voet is aangewezen bij overbelastingsletsels als achillespeestendinopathie, scheenbeenvliesontsteking, fasciitis plantaris, ITB frictie syndroom,… Voor sporters is een gezonde, sterke voet een belangrijke schakel in blessurepreventie en prestatieverbetering.

 

Kinetic Control

Ieder individu beweegt anders. Er zijn enorm veel mogelijke variaties in bewegingspatronen, bovendien is er een grote verschil in wat we met ons lichaam doen gedurende de dag (denk maar aan job, hobby’s, sport, familiale situatie,…). Terugkerende bewegingspatronen en/of gewoontehoudingen kunnen leiden tot lichamelijke veranderingen. Deze kunnen gewenst zijn vb bij training en sport, maar ook ongewenst vb gebrek aan beweging, teveel zitten.

Bepaalde spiergroepen kunnen gaan verkorten en spanning opbouwen, andere worden eerder inefficiënt en zwak. Deze disbalans kan leiden tot een verstoorde gewrichtsfunctie met pijn als gevolg.

Het kunnen herkennen en onderzoeken van deze bewegingspatronen en instabiele regio’s is een vereiste om pijnklachten te behandelen d.m.v. stabilisatietraining. Stabilisatietraining volgens Kinetic Control is gericht op het leren controleren van instabiele regio’s en het minder dominant maken van hypertone spieren.

Technieken die hierbij aan bod kunnen komen zijn: educatie, houdingscorrecties, aanleren van nieuwe bewegingspatronen, in oefensituaties, en functioneel. Dit alles patiënt specifiek en met als doel te komen tot een groter lichaamsbesef, betere verdeling van krachten en het verhelpen van pijn.

De technieken van Kinetic Control zijn ook bijzonder goed te combineren met manuele therapie.

 

Relaxatietherapie

 
 

Lymfedrainage

met Lymfomat pomp

 
KineTeam Turnhout © 2022 | website: Nadruk